یزدسخن؛ از ۲۵ دی ماه سال ۱۴۰۱ سامانه هوشمندسازی توزیع ،حمل و تحویل و ثبت آرد یارانه ای در کلیه نانوایی های شهری و روستایی استان یزد اجرا شد و همزمان پس از نصب کارتخوان های فروش نان(نانینو) در نانوایی ها فاز دوم هوشمندسازی عملیاتی گردید.
در مرحله ی اول این طرح نانوایی ها ملزم شدند صرفاً با ثبت نام در سامانه و از طریق نام کاربری و کلمه عبور شخصی مراحل خرید آرد را انجام دهند و به این طریق خرید از کارخانجات آرد که تا پیش از آن ساماندهی مطلوبی برخوردار نبود و نانوا خبر از افزایش وکاهش سهمیه خود نداشت به عنوان واسطه برای خرید این محصول حذف شدند.
از سوی دیگر راننده های حمل شناسایی،ثبت نام و قانونا به استخدام شرکتهای حمل مربوطه در آمدند و آرد حمل شده به نانوایی ها از طریق شرکت ثبت وصول شد و ساماندهی حمل آرد نیز از مبدأ تا مقصد با اطمینان کامل صورت گرفت. به دنبال آن برای کلیه نانوایان دفتر ثبت و بازرسی آرد تهیه و تحویل شد تا تعداد آرد تحویلی و موارد دیگر در دفتر ثبت شود.
از طرفی کمک هزینه نانواییها براساس فروش ثبت شده در کارتخوانهای هوشمند محاسبه و پس از آن همان میزان فروش به عنوان معیاری برای تخصیص سهمیه آرد دوره بعد در نظر گرفته شد. این مسئله که به معنای شناور شدن سهمیه آرد است در مرحله کنونی تا سقف ۱۰ درصد سهمیه صورت می گیرد و به این ترتیب نانواییهایی که سهمیه خود را به طور کامل پخت و به مردم عرضه کنند، در دوره بعدی، ۱۰ درصد آرد بیشتری دریافت خواهند کرد.
با اجرای این اقدامات متعدد اداره کل غله و خدمات بازرگانی با هدف اینکه آرد سالم، کامل و به موقع به دست همه نانوایی ها درشهر و روستاها برسد این مهم کنترل و مدیریت شد.
اما عدم رعایت مقررات در سطح محدودی از واحدها هنوز تداوم دارد…
عده ای از نانوایان با دریافت آرد یارانه ای و تبدیل آن به انبوهی از نان، اما به جای رساندن به دست مردم این محصول با برکت را به بخش های صنفی صنعتی و سوپرمارکت ها ارائه می کنند و با چندین برابر قیمت به آنها می فروشند سوپرمارکت ها نیز با درصدی افزایش قیمت،نان پخته شده با آرد یارانه ای را به قیمت غیرواقعی به دست مردم میرسانند. ضمن آنکه موازین بهداشتی و تاریخ تولید و ادرس مکان تولید در این بسته بندی ها وجود ندارد.
در همین رابطه و جهت جلوگیری عرضه خارج از شبکه نان به صورت انبوه مردم برای نذورات و مراسم خود ملزم شدند به نانوایی ها مراجعه کرده وپس از ثبت نام در سامانه کسب وکار و ثبت در کارتابل فرمانداری و پس از ارسال کد تایید به متقاضی نان مورد نیاز خود را به هر تعداد که لازم داشته باشند برای مراسم دریافت کنند که این اقدام در ماه مبارک رمضان سال جاری صورت گرفت.
از سوی دیگر و در ادامه عرضه خارج از شبکه آرد، تعداد محدودی از نانوایان، آرد را به صورت آزاد به قنادی ها،واحدهای تولیدی و حتی بانوان روستایی که برای امرار معاش مجبور به پخت نان هستند می فروشند و علاوه بر اینکه آرد را به مرحله پخت نمی رسانند سود هنگفت آزاد فروشی را نیز به جیب میزنند.
در این بین مراکز تولیدی هستند که با سرمایه گذاری و خرید آرد صنف و صنعت به قیمت تمام شده از سامانه آرد کشور در فضای کسب و کار کاملاً قانونی و بهداشتی و دارای مجوز و با و استخدام چند نیرو مشغول به کار هستند ولی با توجه به رقابت ناسالمی که در بازار وجود دارد و نمی توانند قیمت واقعی برای محصول خود داشته باشند دچار بی انگیزگی برای ادامه و در نهایت ورشکستگی می شوند.
مسئولین اداره غله و خدمات بازرگانی در مطالبه مردم برای نظارت بیشتر جهت جلوگیری از این معضلات موارد را به عنوان چالشها و نقاط ضعف حوزه آرد و نان به کارگروه آرد و نان استان اعلام و امیدوارند مصوبات استان و راهکارها و پیشنهادات در سطح استان عملیاتی و اجرایی شود.
آنها اجرای موارد و نتایج مثبت را در همکاری و همسویی و وحدت رویه کلیه دستگاه های عضو کارگروه از جمله تعزیرات حکومتی، نیروهای انتظامی و سازمان صمت با محوریت فرمانداران می دانند.
به نظر می رسد اگر تمهیدات لازم توسط دولت و دستگاه های مربوطه اتخاذ شود کمتر شاهد این چنین تخلفات و تضییع حقوق مردم در سطح استان باشیم.
اگر پرداخت کمک هزینه دولت که در حال حاضر ۳۰ درصد است افزایش پیدا کند و نانوایان تامین شوند و مشکلاتشان بررسی شود همچنین با حمایت متولیان امر جهت افزایش واحدهای آزاد پز تا سقف ۲۰ درصد قوانین تعیین شده از تعداد کل نانوایی ها در سطح استان،سبب خواهد شد که در هر ساعت شبانه روز نان موردنیاز مردم توسط این واحدها به صورت گرم و تازه و با قیمت واقعی در اختیار مردم قرار گیرد.
از دیگر راهکار مربوط به این حوزه ایفای نقش تعزیرات و سازمان صمت را می توان عنوان کرد که سوپرمارکتها را مکلف کنند همانطور که برای بقیه ی اجناس فاکتور صادر می شود برای نان نیز فاکتور خرید ارائه شود و از این طریق جذابیت خرید و فروش نان را برای نانوا و سوپر مارکت کم کند و مردم بتوانند آن را از واحدهای دارای مجوز تهیه کنندکه واحدهای مجوز صنف و صنعت نیز بتوانند در چرخه تولید این محصول کماکان فعال باشند.
انتظار می رود در ادامه ی شناورسازی تخصیص آرد،دسترسی نانوایان متعهد ودرستکار و توانمند به آرد یارانه ای افزایش پیدا کند و محدودیتی با عنوان سهمیه برای این دسته از نانوایان برداشته شود و با ارائه بسته های تشویقی مرتبط با این حوزه به ایجاد انگیزه و تولید نان با کیفیت توسط این قشر زحمت کش کمک شود.
Friday, 26 September , 2025