یزد سخن؛ معاون حفاظت و بهرهبرداری استان یزد در نشست اصحاب رسانه استان یزد اظهار داشت: تا سال ۹۴ به قبل مدیریتی روی کنترل منابع آبی و بهرهبرداری آبی وجود نداشت، اضافه برداشتهایی در ساعتهای مجاز اتفاق میافتد که برنامهریزی برای نصب کنترل هوشمند برای معین کردن یک مقدار برداشت اجرا شد.
جواد منصوری افزود؛ خاموشی چاههای آب از سال ۹۴ در شهرستانهای خاتم و ابرکوه شروع شده بود و با توجه به استقبال خوبی که صورت گرفته بود خاموشی به ۱۵ روز و یک ماه افرایش یافته اما با توجه به ایرادی که به آن وارد شد مبنایی برای برداشت در نظر گرفته شد.
معاونت حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای یزد افزود: تا سال ۹۸ در استان این طرح ادامه یافت و در نهایت تصمیم به نصب کنتور هوشمند شد و تاکنون بیش از ۹۲ درصد از چاههای بخش کشاورزی استان به کنتور هوشمند مجهز شدند، مابقی موارد هم مربوط به چاههای دیزلی و خانگی هستند که آبدهی ناچیزی دارند.
منصوری ادامه داد: همچنین در حال حاضر ۶۵ درصد چاههای صنعتی استان نیز مجهز به کنترل هوشمند هستند و مابقی چاههای کشاورزی و صنعتی استان تا پایان سال به کنتور هوشمند مجهز خواهد شد. منابع به دست آمده نشان میدهد با نصب کنتور هوشمند تاکنون ۵ درصد در بخش کشاورزی صرفهجویی شده است.
وی عنوان کرد: در سال ۱۳۸۵ میزان برداشت آب از سفرههای آب زیرزمینی در استان یزد ۱۵۰۰ میلیون مترمکعب بوده و این میزان برداشت در سال ۱۴۰۰ به ۹۰۰ میلیون مترمکعب رسیده است که به دلیل عدم توان آبدهی سفرههایی آبی این میزان از برداشت کاهش یافته است و قرار است تا سال ۱۴۰۵ با اجرای سند سازگاری با کمآبی در استان در مصرف آب ۲۰۰ میلیون مترمکعب صرفه جویی داشته باشیم.
منصوری تصریح کرد: لازم به ذکر است که بخشی از کشت گلخانهای استان که جایگاه سوم و چهارم کشور را دارد، تنها با ۱۰ درصد از منابع آب کشاورزی ۵۰ درصد محصولات کشاورزی استان را تولید میکند، لذا بخش کشاورزی و کشاورزان استان میتوانند با توجه به شرایط منابع آبی در استان منابع استفاده را با شیوههای آبیاریهای نوین، کشتهای کم آب خواه و با همکاری جهاد کشاورزی معیشت کشاورزان را تأمین کرد و و هم فرآوری محصولات را انجام داد.
وی افزود: استان یزد در حدود ۱۳۰ درصد از منابع آبی تجدید پذیر را برداشت میکند این میزان به طور میانگین در کشور ۸۰ درصد و در دنیا ۴۰ درصد است، به جزء آب انتقالی، ۱۰۰ درصد آب مصرفی استان یزد از منابع آب زیرزمینی است، با توجه به اینکه در سایر استانها سد آبی دارند و آب سد خود را استفاده میکنند اما ما در استان یزد آب سطحی نداریم تلاش کنیم برداشت آب از منابع زیرزمینی صرفهجویی کنیم.
وی از ایجاد ۳۳ فروچاله در استان یزد خبر داد و افزود: نشست زمین و فروچالهها پیامد برداشت بیرویه از منابع آبی زیرزمینی است و برای کنترل وضعیت آبی، برنامه استان کنترل برداشت و رسیدن افت سطح آب به مقدار صفر است چرا که توسعه برداشت از منابع آب زیرزمینی در یزد امکان پذیر نیست.
منصوری در پاسخ خبرنگار یزد سخن به سوال ایجاد سامانه سوت زنی افزود: سامانه ۳۱۰۷۷ در اختیار شهروندان استان یزد قرارگرفته است تا برداشتهای غیر مجاز از چاههای مختلف را به اداره منابع آب استان اطلاع دهند، این اقدام در خصوص حفظ منابع آبی شرب استان یزد یک امر ضروری است و شکایتها و اعلام تخلفها به صورت محرمانه باقی خواهد ماند و موارد سریعا توسط کارشناس مربوطه پیگیری و اقدام انجام میشود، در این حوزه از ابتدای سال تاکنون ۲۴۰ شکایت در این سامانه ثبت شده که مورد پیگیری توسط سازمان قرار گرفته است.
Sunday, 22 December , 2024